Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamsky
    Rider
    • 2024
    • 371
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja bym sprobował na początku dogadać się z gościem w ASO(gazownikiem) a nie z "doradcą" czy by ci nie wyłączył opcji dotrysku i przechodzenia na benzynę (pewnie się dogadacie). W innym ASO nawet jakby się coś stało z LPG to nie kapną się najwyżej ci z tego ASO powiedzą że coś się źle wgrało... i tak ich wiedza jest marna więc... A jak nie to jedź do pierwszego Landi Renzo serwisanta i powiedz żeby ci to po Bożemu poustawiał i na bank powyłącza co trzeba.

Niestety aktualne ustawienia LPG w praktyce wykluczają ekonomiczną jazdę po autostradzach a kupno i utrzymywanie takiego auto mija się z celem... Szkoda że skoda tego nie wie...

Komentarz

• behemott
      Classic
      • 2013
      • 9

Witam wszystkich ponownie, dzięki za odzew i porady.

Postanowiłem skorzystać z pomocy gazownika w ASO i przekonać ich do wgrania starego softu.

Dam znać na forum co mi w ASO powiedzieli, jutro do nich podjadę. Jak nie da rady w Zimnym to przejadę się do Dobronia. Ewentualnie za tydzień u dealera w Wałbrzychu zagadam - gdzie auto było kupione.

Jak nie da rady to wtedy, że tak powiem oleję temat. W sumie nie za swoje tankuje i mogę jeździć na benzynie. Choć wtedy naprawdę nie wiem po co mi ta butla będzie i koło w bagażniku zajmujące miejsce

Może wtedy w firmie się przekonają, że eksperyment z pierwszym autem w gazie nie udany i wrócimy do diesla.

Komentarz

• kapi
        L&K
        • 2009
        • 1174
        • Fabia combi

Zamieszczone przez behemott
        Może wtedy w firmie się przekonają, że eksperyment z pierwszym autem w gazie nie udany i wrócimy do diesla.
        Zamieszczone przez yunior81
        behemott, trochę Ci się dziwię..... Masz w swojej okolicy dobrego jesli nie bardzo dobrego gazownika tj. http://www.tomanek-gaz.com.pl/ który ogarnia Landi Renzo. Umów się, podjedź niech ustawi jak być powinno .......
        a tego próbowałeś ?
        od razu pochopne wnioski wyciągać .... :diabelski_usmiech
        OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• behemott
          Classic
          • 2013
          • 9

Generalnie najpierw sprobuje z ASO w Dobroniu jak w innej sprawie kolega na forum podpowiedzial. Poza ASO za bardzo nie moge bo auto sluzbowe i na gwarancji.

[ Dodano: Sro 25 Wrz, 13 20:04 ]
          Już po wizycie w ASO Skoda Dobroń.
          W skrócie zostałem odesłany do dealera u którego kupiłem (moja firma kupiła) auto. Ani w sprawie sprężyn nic się nie da zrobić ani w sprawie gazu.
          Dostałem info od człowieka z serwisu, że tym nowym oprogramowaniem Skoda zabezpiecza się właśnie głównie w autach służbowych - bo robią spore ilości kilometrów i nierzadko jeżdżą z wysokimi prędkościami.
          W moim przypadku się to po części zgadza, rocznie robię 70-80 tys. km a z racji tras często jeżdzę autostradami, także niemieckimi. No ale 130 km/h to nie jest jakaś tam przerażająca prędkość a przy niej paliwo i tak "żre".
          Doradca serwisowy przyznał, że przy takim ustawieniu instalacji gazowej i osobie jeżdżącej trasy autostradowe jej sens ekonomiczny jest znikomy.

Fajnie, że nie informowali o tym przy sprzedaży auta tylko zachwalali, że z każdym kilometrem to będą oszczędności dla firmy.

W piątek będę w Wałbrzychu zajrzę do dealera gdzie auto kupiono i wysłucham co mają do powiedzenia na te tematy.

Komentarz

• adamsky
            Rider
            • 2024
            • 371
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Napisałem do Landi, czy można wykonać przegląd gazu a ASO Landi, zgodnie z GVO obowiązującego od 1 czerwca 2010 (rozporządzenie 461/2010) można wykonać nawet przegląd gwarancyjny poza ASO.

Jedno jest pewne następnej skody już nie kupię. Następny pewnie będzie Cruze z LPG (tam niema dotrysków ani innych "dodatków").

Komentarz

• tomekjmopl
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1187
              • Opel
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

adamsky, jeszcze nie ma

Komentarz

• adamsky
                Rider
                • 2024
                • 371
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
                adamsky, jeszcze nie ma
                Ależ jest http://www.chevrolet.pl/oferta/oferta/cruze.html

Komentarz

• tomekjmopl
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1187
                  • Opel
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

adamsky, jeszcze nie ma ... dotrysków :P

Komentarz

• Ths
                    Rider
                    • 2007
                    • 317

Zamieszczone przez adamsky
                    Jedno jest pewne następnej skody już nie kupię. Następny pewnie będzie Cruze z LPG (tam niema dotrysków ani innych "dodatków").
                    To najpierw przejedź się tym wynalazkiem (wnętrze wg mnie fatalnej jakości). Silnik 1.8 muł totalny do 3 /4 tys nic się nie dzieje auto po prostu nie jedzie. Moje spalanie na jazdach próbnych wyniosło 11 litrów w mieście. Dla porównania Citroen C4 1.6 wyszło mi spalanie 8,5 (tego samego dnia i w bardzo podobnych warunkach). Teraz dolicz sobie większe spalanie LPG i zamkniesz się w może w 14 litrach na 100 z gazem. Dolicz do tego ok 40-50 pln na rozruchy benzyną i szału nie będzie.
                    Po takich doświadczeniach powiedziałem bye bye LPG pomimo, że wcześniej użytkowałem O1 1.6LPG.

Komentarz

• adamsky
                      Rider
                      • 2024
                      • 371
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

No musiałbyś to dobrze policzyć...
                      To moje drugie nowe auto z gazem i wiem, że 3 też będzie na LPG bo mi się po prostu opłaca.

Po wprowadzeniu euro 6 prawdopodobnie to diesle przestaną się opłacać, bo już w tej chwili mają filtry cząstek stałych i inne dziwne eko wynalazki ...

Komentarz

• Ths
                        Rider
                        • 2007
                        • 317

Z nowych aut z LPG to popatrz jeszcze na Mitsubishi Lancer 1.6 lub 1.8 i Opel Astra 1.4T (tutaj LPG montowane w fabryce)

Komentarz

• adamsky
                          Rider
                          • 2024
                          • 371
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Ths
                          Z nowych aut z LPG to popatrz jeszcze na Mitsubishi Lancer 1.6 lub 1.8 i Opel Astra 1.4T (tutaj LPG montowane w fabryce)
                          Spoko, na razie mam oktawkę niecały rok, więc chciałbym się z nią jeszcze trochę "pomęczyć". Jeśli w ASO się uprą żeby mi włączyć dotryski to po wyjeździe od nich od razu omówię się do gazownika z Landi i tyle. Nawet jeśli coś by mi się miało zepsuć pewnie padnie po magicznych 2 latach a wtedy czy robione w ASO czy poza to im ... Na wszystkim traci tylko Skoda bo chciałem i po gwarancji u nich serwisować, ale jak mam za każdym razem po nich poprawiać LPG to dziękuję...

Przy okazji cisnę ostatnio S.A.P w kwesti przeglądu lpg w autoryzowanej stacji obsługi Landi Renzo oto co mi odpisali:
                          Załączone pliki

Komentarz

• jacholl
                            Classic
                            • 2011
                            • 39
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przy okazji cisnę ostatnio S.A.P w kwesti przeglądu lpg w autoryzowanej stacji obsługi Landi Renzo oto co mi odpisali:[/quote]

He, he, odpowiedź w stylu " do więzienia Cię za to policja nie zamknie", zero konkretu, ot całe ASO

Komentarz

• moloch
                              Classic
                              • 2012
                              • 9

Cześć, podzielę się moją opinią po 1,5 rocznym użytkowaniu octavi2 1.6 obecnie 33tys km, mianowicie padły wtryskiwacze gazu po roku jazdy przy przebiegu 22tys. km. Wymienili na gwarancji. Wgrali jakąś nową mapę gazu, gdzie przy ponad 3100 obr/min pali ileś tam % benzyny.
                              Obecnie jestem niezadowolony, ponieważ częściej leję droższe paliwo, nie po to kupowałem ten samochód. Czy to nadal 100% samochód na gaz, jaka mi to oszczędność skoro pali bene podczas jazy na gazie???? Po autostradzie nikt nie jedzie 100km/h, a już powyżej tej prędkości spala bene. Czysta ściema z tymi oszczędnościami, to jest niedopracowane, wadliwe.
                              Co teraz mogę zrobić, aby palił tylko gaz? Wojować z ASO, czy na własną rękę (gwarancja baj baj) zmienić lipne wtryski Landirenzo - które zacierają się bez wtrysku beny, na inną firmę?
                              + LPG Landirenzo salon

Komentarz

• yunior81
                                RS
                                • 2010
                                • 1657
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

moloch, ja bym najpierw odwiedzil NORMALNEGO gazownika ktory ogarnia jakims cudem LR. Niech tak ustawi instalacje aby pracowala jak najbardziej prawidlowo. A pozniej ewentualnie podejmiesz decyzje co dalej. Czy zmienic wtryski czy "cala instalacje" :diabelski_usmiech

Komentarz

• filip_auto
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 164

Jak ma ktoś trochę chęci i nie szkoda mu wydać około 200 zł to polecam taki zestaw.

plus

Jesteśmy producentem urządzeń elektronicznych a naszym podstawowym kierunkiem jest produkcja interfejsów diagnostycznych do instalacji gazowych.

I zapominacie o gazownikach

skaner pokazuje pracę sondy szerokopasmowej i korekty krótko i długoterminowe i do szczęścia nic więcej nie potrzeba

przeprowadzacie autokalibracje dostrajanie na drodze na dużych prostokątach no i dopieszczenie mapy na małych.

I nie ma bata auto musi śmigać.

Pojeździć z 20 kilometrów na benzynie i obserwować jakie sonda szerokopasmowa pokazuje warości na benzynie zwłaszcza przy prawym pedale w podłodze.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

W tych instalacjach to chyba trzeba zaczac od wymiany reduktora na taki, ktory przy gazie w podlodze ( a max wysokie czasy wtrysku mozna miec jadac pod gorke w miescie) nie traci cisnienia i mieszanka staje sie uboga, przez co padaja glowice.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• filip_auto
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 164

reduktor IG1 dwustopniowy z landi renzo to jeden z najlpeszych reduktorów na rynku. Obecnie nie wiem co ASO tam wkłada. Ten reduktor nie jest tani bo nowy kosztuje coś około 600zł silnik 1.6 nakarmi spokojnie ograrnia około 150 koni.Przy pełnym bucie ustawiłem na sondzie szerokopasmowej tak jak na benzynie 0,9 jak ktoś ustawia na 1 to może być ubogo i dlatego głowice padają.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 13 10:14 ]
                                      Zapomniałem dodać że ASO wgrywa mapy LPG z kosmosu nie sprawdzając na drodze jak pracuje sonda szerokopasmowa i jak wyglądają korekty i dlatego podlewają benzyną po 3000 obrotów a po 4000 to już sama benzyna.

Ale nie tylko w skodach tak robią podobno w oplach też

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

filip_auto, Ustalilismy juz jakis czas temu, ze slabszy odpowiednik IG1 ST, wystepuje on tez oryginalnie z silnikiem CHGA - 6R0133669A

Na potwierdzenie tego mozna zauwazyc prawidlowosc, ze od pewnego czasu jest narzekanie na instalacje LPG w O2. A jeszcze 3-4lata wstecz gdy byly te stare instalacje problemu nie bylo
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• moloch
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 9

Jesteśmy producentem urządzeń elektronicznych a naszym podstawowym kierunkiem jest produkcja interfejsów diagnostycznych do instalacji gazowych.

jesli kupie ten kabel-interfejs + program Landi Renzo Omegas i firmware LRE194_#00240.plr ktory juź sciągnąłem to czy po podłaczeniu do kompa będę mógł zmeniać ustawienia instalacji LPG, komp bedzie widział połącznie z ta instalacją, gdzie muszę sie podpiąć tym kablem ?
                                          + LPG Landirenzo salon

Komentarz

• adamsky
                                            Rider
                                            • 2024
                                            • 371
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

oto odpowiedź w sprawie zachowanai gwarancji przy przeglądzie poza ASO:

Szanowny Panie.

Potencjalnie może być z tym problem, co sygnalizowaliśmy w naszej poprzedniej odpowiedzi, mówiącej, że nie jest to zalecana przez nas praktyka.
                                            W takiej sytuacji podejmuje Pan pewne ryzyko.
                                            Otóż, jeśli personel autoryzowanego serwisu Landi Renzo, poprzez swoje szeroko rozumiane działania, doprowadziłby do powstania usterek w pojeździe, to te, w myśl „Warunków gwarancji na nowe samochody, oryginalne części zamienne i akcesoria Skoda Auto” nie będą mogły zostać naprawione w ciężar Gwaranta auta.
                                            Ponadto, musiałby Pan w dwójnasób zadbać o to, aby interwał przeglądów LPG był zbieżny z interwałem przeglądów samego samochodu, które będę realizowane u jednego z naszych Autoryzowanych Partnerów Serwisowych Skoda Auto.
                                            Prosimy mieć na uwadze, że Producent nie zakłada jakiejkolwiek zwłoki (przekroczenia limitu kilometrów, czy terminu) w realizacji przeglądów.
                                            Przegląd instalacji LPG LR, zrealizowany u Autoryzowanego Partnera Landi Renzo nie zrywa z definicji gwarancji, tak na instalację gazową, jak i na samochód.

Z wyrazami szacunku,
                                            Zespół ©koda INFO
                                            Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Czyli moze byc zrobiony bezposrednio w Landi i tyle im do tego. A straszyc musza, ze jak cos sie stanie to oni sie wypna :lol:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• adamsky
                                                Rider
                                                • 2024
                                                • 371
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem skoda strasznie leci w kulki, co ASO Landi może zepsuć jeśli podczas przeglądu wymienia się tylko filtry, sprawdza szczelność i ew sczytuje błędy...

Chyba zaryzykuje i zrobię w ASO Landi, czeka mnie trasa ok 1k km autostrada i niezamierzam jechać 120...

Powiedzcie tak przy okazji co w przeciągu 2 lat najczęściej psuje się w aucie, bo mi się wydaje że raczej nic więc to grożenie SAP to trochę na wyrost ale może się mylę, bo jak kupowałem skodę to wszyscy chwalili, że takie niezawodne i tanie auto a tu już sprężyny wyszły teraz LPG...

Komentarz

• yunior81
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1657
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem skoda strasznie leci w kulki, co ASO Landi może zepsuć jeśli podczas przeglądu wymienia się tylko filtry, sprawdza szczelność i ew sczytuje błędy...
                                                  Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze zostawione w Landi a nie w serwisie

Komentarz

• Wojtenio
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1094
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Powiedzcie tak przy okazji co w przeciągu 2 lat najczęściej psuje się w aucie, bo mi się wydaje że raczej nic
                                                    Co do niezawodności to sam widzisz co się dziele na rynku motoryzacyjnym , to już nie są te auta co kiedyś , i nawet w nowych autach trafiają się defekty , a i części do nich często pochodzą od jednego producenta , i czy coś Ci się popsuje w przeciągu dwóch lato jest to loteria , u jednych NIC , a inni mają z czymś problemy .

Teoretycznie nie powinno się nic dziać 8) , ale rzeczywistość jest inna , czego dowodem jest to forum i opisywane tu problemy .

Komentarz

Pracuję...